Stomydo in de Limburger

Stomydo in de Limburger

Stomydo in de Limburger

Een verlichting voor mensen met een stoma: de stomadouche, ontwikkeld door het Reuverse bedrijf Stomydo. Na veertien jaar vallen en opstaan lijken voor het hulpmiddel nu eindelijk alle seinen op groen te staan. Maar op een andere manier dan gedacht.

22-08-2019 door Will Gerritsen

Peter Cox heeft de Stomydo Stomadouche ontwikkeld

Directeur Peter Cox van het Reuverse bedrijf Stomydo® met de speciale stomadouche. Afbeelding: Lé Giesen

Jarenlang leed Kelly Beckers aan onverklaarbare buikpijnen: door een zeldzame ziekte bleken haar darmen niet of nauwelijks te functioneren. Als tiener kreeg ze een stoma en veel ongemak erbij: „Ik heb in het begin zo veel problemen gehad, met een heel erge allergische reactie. Na een uur raakte mijn stomazak weer los. Het was voor mij een echte struggle om naar buiten te gaan. Nu ik de stomadouche gebruik, heb ik bijna geen huidproblemen meer. Dat is een stukje zekerheid dat ik eerst niet had”, legt ze in een video uit.

Het is een van de verschillende filmpjes op YouTube waarin stomadragers openhartig het verhaal doen van hun ervaringen met de stomadouche van het Reuverse Stomydo. De gebruiker zet aan de wastafel een doorzichtige kap over de stoma op zijn buik en sproeit die met lauwwarm water uit de kraan schoon, terwijl een andere slang het vuile water in de wasbak afvoert. Voor het ritueel hoeft de gebruiker niet uit de kleren te gaan.

Directeur Peter Cox over de noodzaak om vertrouwen te wekken bij de doelgroep: „Er zit veel schaamte en angst bij stomadragers: een product als het onze dient perfect te zijn. Als andere stomadragers in video’s of op internetfora hun ervaringsverhalen vertellen en adviseren ‘dit moet je echt gebruiken’, dan wordt dat ook geloofd. Stomadragers nemen elkaars verhalen serieus.”

Willy Wortel

In 2005 vroeg een vriend met darmkanker aan ‘Willie Wortel’ Cox een hulpmiddel te bedenken waarmee hij zijn stoma snel en effectief kon verzorgen na een lekkage, bijvoorbeeld aan de wastafel. De enige andere optie was helemaal onder de douche gaan om een half uur lang de plakresten rond de stoma weg te schrobben. Cox, tevens directeur van machinefabriek en technische groothandel Cox Novum, ging aan de slag. De vriend overleed echter na een half jaar. Het idee bleef jaren op de tekentafel liggen, maar liet Cox niet los.

De stomadouche in gebruik. Foto: Stomydo®

Stomydo in de limburger gebruik van de stomadouche

Hij bracht een clubje ontwerpers, ontwikkelaars en stomadragers bijeen om alsnog het hulpmiddel te ontwikkelen. In 2013 was het eerste prototype klaar. De Stomydo bleek over onvermoede gunstige eigenschappen te beschikken: „De waterstralen van de stomadouche versterken de doorbloeding van de huid rond de stoma en verbeteren zo de huidconditie. Die is bij 40 tot 50 procent van de gebruikers slecht: irritaties, wondjes, jeuk, pijn. Dat komt doordat 24 uur per etmaal een soort pleister rond de stoma zit, de plak. Een slechte huid is bovendien bobbelig waardoor de plak niet goed afsluit en de ontlasting tussen de huid en de plak gaat zitten, irritaties teweegbrengt.”

Conclusie: „Was aanvankelijk snelle reiniging na lekkage ons sterke punt, nu is het een verbeterde doorbloeding en daarmee een betere conditie van de huid rond de stoma.” De zorgverzekeraars werden gepolst om de aanschaf te vergoeden.

Pasta’s en poeders

Want ook voor de zorgverzekeraars zelf kan het hulpmiddel ‘van betekenis zijn’. Gebruikers melden aanzienlijk minder stomamaterialen als pasta’s, crèmes en poeders nodig te hebben, een besparing van zeker 6 procent tot zelfs 50 procent op de kosten, aldus Cox „Die jaarlijks gemiddeld 2500 euro bedragen, met uitschieters naar 6000 euro.”

Stomydo in de Limburger

De stomadouche, van dichtbij gezien, in gebruik. Foto: Stomydo®

Afgelopen jaren moest Stomydo ook financieel de ballen in de lucht houden. De eerste lening kwam van microfinancier Qredits, terwijl gaandeweg vier particuliere aandeelhouders instapten waaronder Cox zelf. De Limburgse ontwikkelingsmaatschappij LIOF verstrekte in 2018 een kapitaalinjectie.

De investering van circa 0,6 miljoen euro zit vooral in de patentaanvragen en de kostbare fabricage van proefmonsters. De verkoop moet nog echt op stoom komen: een prijsverlaging zou hierbij helpen, maar dan moeten de productieaantallen omhoog.

Sinds enkele weken is het hulpmiddel bij webwinkelgigant Amazon te koop en adverteert Stomydo met zijn meertalige webshop op Facebook en Instagram. Specifiek gericht op zijn potentiële klanten. „Sociale media weten echt alles van je. Heb je ooit ‘darmkanker’ gegoogeld, dan krijg je waarschijnlijk onze advertentie te zien.” In het verschiet ligt afzet via eBay, wellicht Bol.com en de Venlose online-apotheek Shop Apotheke Europe die vooral op de Duitse markt is gericht.

Nieuwe klanten uit verre landen lezen de gunstige ervaringsverhalen van Stomydo-gebruikers en slaan hierop aan. „We krijgen reacties en bestellingen uit Zuid-Amerika, VS, Engeland, Duitsland. Mensen kruipen ’s avonds achter de computer en kopen gewoon online.”

Het balletje is inmiddels gaan rollen. Voorop staat nu break-even te draaien. „We moeten toch ook eens gaan verdienen.” Cox: „Laatst kreeg ik een mailtje van iemand die niet meer de deur uit durfde, maar nu met partner op vakantie naar Tenerife is gegaan, met de stomadouche in de koffer. Ze hebben er een schitterende vakantie gehad.”

Informatie of bestellen

Stomydo® biedt dé oplossing bij stomaproblemen en maakt het leven van de stomadrager aangenamer. Wilt u meer weten over de Stomydo®? Neem dan contact op met onze klantenservice. U kunt de Stomydo® bestellen op onze webshop.

Stomydo® testen?

Bent u niet tevreden over de Stomydo®? Dan krijgt u uw geld terug!